Bez zemiakov si jedálniček slovenské rodiny nevedia predstaviť, sú totiž základnou potravinou, ktorá má u nás dlhú tradíciu. Zo zemiakov dokážeme pripraviť mnoho rôznych jedál, a tak každé zvyšovanie cien tejto zeleniny vnímame veľmi citlivo.
 Pokrm zo zemiakov.jpg
Tradičná súčasť jedálnička v ohrození
Zvyšovanie cien potravín nás trápi už niekoľko rokov, zemiaky nevynímajúc. Farmári a poľnohospodári v roku 2010 boli s ťažkým srdcom donútení vysypať na smetisko niekoľko ton tejto zeleniny, pretože okolnosti si to vyžiadali. O nejaký čas najväčší z pestovateľov zemiakov ohlásil koniec a v súčasnosti už na jeho poliach nenájdete ani jeden zemiak. Druhý slovenský chlieb, ako túto komoditu nazývajú Slováci, dnes už svoj prívlastok stratil, pretože dlhoročná tradícia pestovania zemiakov na slovenských poliach je načisto zdecimovaná. Aj to prispelo k tomu, aby ich cena rástla a v súčasnosti sa dostala na maximum v celej histórii ich pestovania. Obchodná sieť dnes ponúka jeden kilogram  za viac ako jedno euro a vyhliadky nie sú vôbec ružové. Výmera, na ktorej sa dnes na Slovensku zemiaky pestujú, dosahuje asi  7 000 hektárov, na porovnanie v roku 2008 ich poľnohospodári vysádzali na dvojnásobne väčšej výmere, teda na 14 tisíc hektároch.Pole po žatve.jpg
 
Ceny asi klesať nebudú
Každý Slovák musí byť smutný, ak si prečíta tieto štatistiky, a to nehovoriac o tom, že ak sa následne vyberie do obchodov na nákupy a zbadá ich cenu, nedá mu nepýtať sa na príčinu tohto stavu. Ako je to možné, že komodita, ktorá tvorí značné percento našej stravy a jej pestovanie na Slovensku má svoju históriu, sa dostala až do tejto situácie. Na porovnanie, v Česku za rovnaké obdobie takisto klesli výmery, ale iba o jednu pätinu, pričom u nás je to až celá jedna polovica. Odborníci predložili aj ďalšie čísla, no žiadny zázrak nečakajú a v najbližšom období ani slovenským pestovateľom nedávajú nádej na zlepšenie tohto stavu.
Obava, že budeme za zemiaky platiť ešte viac, je podľa posledného vývoja ich cien namieste.